10 tips for dealing with acne prone skin/ 10 съвета за склонна към акне кожа

Follow my blog with Bloglovin

For English you can use the Google Translate Widget on the sidebar →

Здравейте усмивки,

Надявам се да си седите вкъщи на топло и ако сте щастливки, да имате време да се отдадете на грижа за кожата и себе си. В тази връзка реших да споделя с вас няколко изпробвани от личен опит съвета, с помощта на които аз се боря с акнеичната и склонна към несъвършенства кожа. Този тип кожа в повечето случаи изисква по – голямо внимание и по – усилена грижа, главно защото акнето е доста упорито и лечението, и последващото третиране на кожата на лицето, трябва да бъде един непрекъснат процес.

Все пак, важно е да уточня, че не всяка пъпчица, появяваща се спорадично или в определени дни от месеца, може да се класифицира като акне. То е болестно състояние, при което се запушват отворите на мастните жлези и се изразява в комедони или пъпки с гнойни връхчета. Причини за акнето могат да бъдат: повишена себумна секреция, възпаление и др.

Тоест може би основното и първо нещо, което трябва да направите, ако имате проблеми с кожата е:

1.Посетете дерматолог – един квалифициран специалист би могъл да ви помогне да идентифицирате причините за появата на акне и да обсъдите различните варианти за лечение.

2.Не си пипайте лицето – много често съвсем несъзнателни докосваме лицето си с ръце и по този начин пренасяме всякакви бактерии, мръсотии и увеличаваме секрецията на себум. Не е изобщо препоръчително и да докосвате пъпките или възпалените участъци, тъй като може да пренесете възпалението върху незасегнатите зони.

3.Хидратирайте кожата си редовно – често срещана заблуда е, че мазната кожа не трябва да се овлажнява. Даже, напротив, не е задължително единствено сухата кожа да е дехидратирана. Тук е важно да се отбележи, че трябва да използваме подходящи за мазна кожа хидратиращи продукти.

4.Търсете нежни почистващи средства – някои от почистващите средства са по – агресивни и допълнително изсушават кожата, а това пък води до повишена секреция на себум и всичко се завърта в един порочен кръг. Добре е, след измиване да не усещате сухота и опъване.

5.Не се пазете от киселините – киселините в състава на някои от продуктите за акнеична кожа, не са непременно „лоши“, а действат в посока излющване на горния слой на кожата, с цел да заличат белезите от пъпки. Тоест, при адекватно лечение, те не са съставки, които трябва да избягваме.

6.Салициловата киселина и бензоил пероксидът са съставки , които се борят с пъпките и петната от тях – и във връзка с по – горната ми препоръка, това са две от съставките, които аз лично съм изпробвала върху себе си по предписание на дерматолог, и при мен проработиха. Пиша това, защото преди да имам някакви кожни проблеми, бих ги избягвала в продуктите за лице, които ползвам. В този случай обаче, те се оказаха подходящи.

7.Не пренебрегвайте слънцезащитата – много важно и задължително е да използвате слънцезащитни продукти с висок фактор, дори и през зимата, защото поради действието на киселините кожата става податлива на образуване на нежелани пигментни петна.

8.Използвайте грим с формули без масла – добре е да подмените и декоративната си козметика (фон дьо тени, пудри) с такива, чиито формули са oil free и не запушват порите.

9.Почиствайте редовно четките си за грим – сигурно сте срещали безброй статии за това колко важно е да поддържате четките си за грим чисти, и аз заставам на 100% зад всички препоръки за често изпиране и дезинфекциране.

10.Здравословното хранене – едва ли ще ви изненадам с факта, че всичко започва отвътре, тоест храненето е основополагащо, за да имате хубава кожа. Пиенето на много вода, изключването на шоколад, тестени изделия и дори млечни продукти и заменянето им с повече плодове и зеленчуци, не е нещо, което да не знаете. Аз си признавам, че ми е доста трудно да се ограничавам и това трябва да се превърне в начин на живот. Може би беше редно да го включа в новогодишните си цели 🙂

Приключвам засега с темата и си пожелавам всички ние да се радваме на прекрасна и сияйна кожа! Глезете се във всеки удобен момент и не пренебрегвайте никога грижата за себе си!♥

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s