One day trip to Karlovo/Еднодневна екскурзия до Карлово

Follow my blog with Bloglovin

For English you can use the Google Translate Widget on the sidebar →

Здравейте усмивки,

Ето така харесвам месец март – слънчев, топъл и с дълги уикенди! Най – сетне след студената зима и мрачното време, в което аз хич не обичам да пътувам, решихме да направим една мини екскурзия до родното място на българския национален герой – Васил Левски. Дестинацията беше избрана от дъщеря ни, тъй като покрай празника за Освобождението на България (03.03 ) бяха учили в градината за българските герои и тя пожела да посети родната му къща. Аз съм била в градчето като ученичка, поне преди 20 години, и за мен също беше интересно да се разходя из китните улички на това възрожденско място.

Карлово е разположено в подножието на Стара планина и само на около час път от град Пловдив. Дори и в празничния ден остави у мен впечатлението за спокоен и уютен град с приятно уреден център и приветливи хора. Веднага ни упътиха към къщата музей, защото това беше първата ни спирка 🙂 Приятно се изненадах, че отпред имаше опашка и че толкова много хора показват на децата си българското наследство и ги запознават с нашата славна история. На място си закупихме и книжката със 100 – те български забележителности, където се събират печати и марки от посетените места, за да ни стимулира да преоткриваме красотата на родината си. А и мисля, че точно около 7 – годишна възраст е идеалното време, в което децата вече умеят да оценят и възприемат цялата информация, която новите места като музеи, градове, местности и личности ни носят. Всичко в момента ги впечатлява! А няма нищо по – вдъхновяващо от това да гледаш света през детските очи, където всичко е мащабно, интересно и важно!

След къщата повървяхме до Историческия музей, където не може да се снима, но има интересна експозиция от предмети от бита и културата на Карлово във време, когато градът е бил занаятчийски център. Кукерските носии бяха богато украсени и дори, изложени зад витрината, страшни във великолепието си!

Малко преди музея се намира и площадът, на който се издига паметника на Апостола, извисяващ се високо в небето и възхваляващ саможертвата на Левски, който загива, борейки се за свободата на своя народ. Велико и поучително дело, защото в днешно време, загубени в материалния свят около нас, рядко оценяваме дара на свободата и се замисляме какво би било иначе! На входа на музея, посветен на Левски, е поставена една негова мисъл, която най – точно отразява чистата душа и мотивите на един човек, който е дал всичко за родината си!

Радвам се, че детето ми беше толкова впечатлено и поразено от цялата атмосфера и обстановка и сама пожела следващата ни екскурзия да е до родните места на други двама възрожденски дейци.

Надявам се, че съм успяла да ви покажа част от приятно прекарания ни празничен ден и да ви мотивирам да използвате настъпващата пролет да обиколите всички онези местности в България, които ни носят красота, вдъхновение, история и „разказват“ за нашето минало.

Сервантес неслучайно е казал, че “ Народ, който не помни своето минало, няма бъдеще!“, а в духа на отминалия празник за Освобождението на България тези думи имат още по – дълбок смисъл!

wp-1488719735753.jpg

wp-1488706802232.jpgwp-1488719760745.jpg

wp-1488706899736.jpgwp-1488721029943.jpgwp-1488721727733.jpgwp-1488720762318.jpg

wp-1488720762325.jpgwp-1488705028281.jpg

wp-1488720762320.jpg

Advertisements

2 thoughts on “One day trip to Karlovo/Еднодневна екскурзия до Карлово

  1. Pingback: Best of the week #10 -Top 10 places to visit near Plovdiv, Modern – Vintage sneakers, some tips on how to grow old beautifully and more… | smileystylelady

  2. Pingback: My month in photos: March/ Моят месец в снимки: Март | smileystylelady

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s