Movie and book Sunday: Tres metros sobre el cielo/ Three metres above heaven/ Три метра над небето

Follow my blog with Bloglovin

For English you can use the Google Translate Widget on the sidebar →

Здравейте усмивки,

От доста време се каня да напиша това ревю (по – точно от около месец), когато приятелка (Ели, благодаря!!!) за първи път ми каза за Марио Касас и за този филм с негово участие. Изгледах него и продължението му на един дъх точно на 14.02 и да ви кажа честно отдавна не бях си харесвала толкова филм, история, герои, сюжет!!!

Всъщност Tres metros sobre el cielo е испанският римейк по романа на италианския писател Федерико Моча (за него ще пиша малко по – долу), а има и продължение – „Искам теб“/ „Tengo ganas de ti“. От доста време в Интернет циркулира и информация, че ще има трета част – „Three times you“/ „Tres veces tu“, но във филмографията на актьорите засега не фигурира нищо официално.

Нооо…да започвам с филма, защото ме „сърбят“ ръчичките да ви разкажа колко е прекрасен и как го усетих аз. Ако ви е интересно, сега е моментът да се приковете към екраните 😉 Има и малко спойлери, но съм убедена, че те няма да ви развалят удоволствието от гледането 🙂

Историята наглед е за Баби и Аче – двама влюбени от съвсем различни светове, нещо като съвременната версия на Ромео и Жулиета и ако сте гледали  филма „Всичко е любов“, който е един от  любимите ми български филми, сюжетът няма съвсем да ви изненада. Обаче не историята тук е основното, а актьорите и режисьорът, които я пресъздават по много емоционален и красив начин.

Баби е момиче от добро семейство, учи в частно училище и до момента се представя като примерно и добро дете. Аче, от друга страна, е момче (също от добро семейство), което се бори с проблеми с гнева и поради разкритие за семейството си, което прави по – рано, се превръща в хулиган, който участва в незаконни гонки с мотори и не се свени да погазва правилата. И тук май влиза в сила приказката: „Противоположностите се привличат“, защото между двамата пламва любов. Двамата актьори пресъздават лудостта на младежката любов просто отлично – има я оная страст, копнеж, тръпнене и пеперуди в стомаха, които всички ние изпитваме, когато сме лудо влюбени. Поддържащите роли също са много силни като присъствие и последвалата трагедия в края превръща филма от типична тийнейджърска история в една романтична трагедия. Моето лично мнение е, че образът на Аче е една идея малко твърде преекспониран, защото той се бие буквално с всекиго и за всичко, което според мен си е сериозен проблем, но за целите на сценария и изигран от Марио Касас с тази прекрасна усмивка, е…може да му се прости, донякъде…Монолозите на лирическия герой са доста силни също и определено препоръчвам филма, на всички, които обичат романтичния жанр.

tengo ganas de ti

Photo credit: IMDB

Продължението „Искам теб“/ „Tengo ganas de ti“ отново е наситено с драма, емоции, боеве, но тук се появява и един любовен триъгълник. Аче се връща от чужбина, променен, пораснал, донякъде примирил се с края на историята, но все още със силни чувства към Баби, която наглед е продължила напред. Тук се появява Джин, която в книгата става ясно, че е един вид „stalker“ и го следва отдавна, но тук тази връзка не е много добре развита и с която двамата започват връзка. Тази връзка за мен обаче е твърде незадоволителна и като че ли Джин влага доста повече чувства в нея. До момента, в който Баби и Аче се срещат отново и той разбира, че нищо не е същото вече, че Баби не е онова момиче, което той помни от преди три години…Дали обаче я е забравил съвсем…? Тук краят отново може да се тълкува като отворен и не бива да се зачерква още никой от триъгълника…Наистина едно продължение би било кулминацията, но…

Искам да отбележа, че за мен филмите са много по – добри от книгите и определено препоръчвам да изгледате испанската им версия. Книгите бяха написани твърде плоско, описателно на моменти и гледайки го на екрана, поне пресъздадени чрез тези герои много по – силно се усещат емоциите им. Историята на Федерико Моча е добра, но актьорите, режисьорът, обстановката са тези, които я превръщат в страхотна! Книгите вървяха бавно, мудно и наистина по – скоро бяха написани за тийнейджъри. Мен не успяха да ме докоснат, със сигурност не и след като бях изгледала филма!

Е, сега е моментът да се настаните пред екрана, да си свалите двете части и да потънете в илюзията на киното…

И ще чакам задължително коментари какво мислите, ако сте гледали или гледате филма! Иии, моля за препоръки и аз за още такива заглавия, струващи си вниманието ни!

Пожелавам ви прекрасна неделна вечер!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s