Skincare 30+/Грижа за кожата 30+

Follow my blog with Bloglovin

For English you can use the Google Translate Widget on the sidebar →

Здравейте усмивки,

Днешният пост ще е под формата на съвети и малко личен опит по темата за грижата на кожата в момента, когато прехвърлите 30 -те. Да, може и да не ви се струва така (аз определено не очаквах), но е факт, че с прехвърлянето в следващото десетилетие кожата ни се променя. Е, не става за един миг или една нощ, но постепенно аз лично си наблюдавам промените в огледалото. Затова и съвсем закономерно сега си му е времето на тази публикация, когато вече съм почти на 33 🙂

Промените в кожата ще са видими по един или друг начин – или в малките линийки около очите, когато се усмихвате;или в леко вдлъбнатите черти около устата; може би в сенките около очите, или пък с нещо генерално като акне на 30. Е, не е задължително всичко да е наведнъж, но каквото и да се случи, не бива да ни плаши, защото все пак това е естественият ход на времето. Тук няма да пиша за процедури, тип ботокс, които изпъват изкуствено кожата, защото мисля, че на 30 години е рано да се почва с тях. По – скоро ще ми е интересно да споделите вие в коментарите, ако сте пробвали нещо подмладяващо, тъй като аз обмислям дали да не заложа на нещо леко за начало 🙂

А сега и няколко неща от личен опит, които да имате предвид:

1. Не пропускайте грижата за кожата – независимо дали на лицето или на тялото. Ако на 20 години, нямаше проблем да не нанесем овлажняващ крем или пък маска 2 – 3 – 5 дни, то сега, повярвайте ми има значение. Сутрин и вечер е абсолютно задължително! Глезете я с маски при всяка възможност. На този линк може да прочетете и още няколко съвета как да се грижим за кожата си през по – студения сезон.

2. Подбирайте козметиката си според конкретните нужди на кожата си – и ако в младите си години беше ок да взема почти каквото овлажняващо ми попадне на рафта на дрогерията или аптеката например, то сега чета, информирам се и дори се консултирам с дерматолог/гримьор/козметик за подходящите продукти.

3. И във връзка с по – горната точка не се страхувайте да включите и по – разнообразни по действие кремове/серуми и лосиони. Вече съставки като ретинол, Q10, колаген не бива да ни плашат, а напротив – трябва да подбираме това, което пасва на нас.

4. Не се страхувайте да включите маслата – аз доскоро изобщо не бях запозната с благотворното действие на различните видове масла върху кожата, но когато се подбере идеалното, то само може да подобри състоянието на лицето ви.

5. Спете достатъчно – да, знам, че понякога не е съвсем възможно, но моят съвет е да се опитате да си изградите режим, който да следвате. Аз например се опитвам да си лягам най – късно в 23 часа и да ставам най – късно около 08:30 – 9. Редовният сън със сигурност ще премахне умореният и повяхнал вид на тена ви и ще накара тези упорити тъмни кръгове да избледнеят поне малко 🙂 Хубавата новина е, че винаги може да заложим на по – покривен коректор, който да изсветли зоната 🙂

6. Храненето е важно! – даже не с една удивителна, а с три бих го написала – никаква джънк храна и повече пресни продукти. Също така не е добре да се прекалява вече със сладкото, защото освен че се отразява негативно на кожата, то и метаболизмът ни се затоморзява.  Добре де, някой да не си помисли, че го спазвам на 100 %, но наистина се опитвам да превърна в навик по – полезното хранене като цяло!

7. Пиене на вода – още от рано сутрин до късно вечер! Много вода, а това аз все още не го мога, тъй като доскоро съвсем пренебрегвах тази живителна течност. Няма да се впускам в дълги обяснения за предимствата, но те за безспорно много.

И за да не се получи прекалено назидателно мисля да спра дотук. Не съм експерт, не казвам и нищо уникално и ексклузивно, но е добре да сме подготвени и да имаме предвид, че за съжаление няма как да задържим младежкия вид на кожата си без поддръжка.

И все пак най – важното е винаги да се чувстваме млади и изпълнени с енергия, защото времето може и да тече неумолимо, но от нас зависи да си го направим весело и да изживеем всеки миг пълноценно, без прекалено много вторачвания в поредната бръчица или пъпчица, а с положителна нагласа и усмивка на лицето. Май някъде бях прочела нещо от сорта: „Ако имам бръчки, нека поне да са от усмивки!“…Та и аз така 🙂

Прекрасна вечер, усмивки!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s